HTML

Blogomat azért hoztam létre, hogy tájékoztassak minden érdeklődőt a budapesti festményaukciók kínálatában felbukkanó, számomra különösen érdekes műtárgyakról. Teszem ezt azért, mert úgy gondolom, hogy mind a gyűjtőknek, mind pedig a művészettörténészeknek, valamint minden érdeklődőnek szolgálhatok alkalmanként érdekes vagy megfontolandó információval.

művészettörténeti, műkereskedelmi jellegű információk közlése az érdeklődők számára

Bejegyzések

Friss topikok

  • kovacs bela: Kedves Attila, reg nem volt uj bejegyzes, talan annak köszönhetöen, hogy az utobbi idöben aktiv m... (2022.12.14. 19:06) K-52 (aukciók, emberek, tehenek)
  • Sultánnagy: Kedves Rum Attila! Olvastam az ön ellen felhozott idézőjelben kifogásokat miszerint nincsen művész... (2019.12.27. 19:12) Diploma nélkül
  • annol: Üdvözlöm! Talán Tóth Gyula (Szatmárnémeti, 1891 - Szatmárnémeti, 1970) festette? A holnapi Báv au... (2019.05.13. 10:06) Amikor Albert Gleizes elcsúszott egy szappanon
  • RumNapló: @futyi: ez bizony érdekes, köszönöm a hozzászólást (2018.09.25. 00:13) A Fehér szoba vérmentes titkai
  • Rajna Balint: a 101-es tétel pedig Bognár Árpád Képcsarnokos meghívója 1965-ből a Dürer-terembe. Így jobban érth... (2018.05.12. 11:33) Elfogtam egy hirdetést

Címkék

Szarunk rátok!

2015.05.02. 23:06 RumNapló

A MALOM - a 2015-ös Milánói Expo magyar pavilonjára kiírt pályázat győztes terve. Hutter Ákos és Getto Tamás műve.

milano-0004-det.jpg

milano-0004.jpg

milano-0002.jpg

milano-0002-det.jpg

milano-0006.jpg

milano-0003.jpg

                                             epiteszforum.hu/a-malom-a-2015-os- Milánói -expo-m ...

Szóval, valahogy így kellett volna kinéznie annak az építménynek, amely megnyerte a nyilvános pályázatot. Szőcs Géza kormánybiztos ("Kossuth-díjas mobil hamvveder és egykori irodalmár" Konok Péter) azonban úgy döntött, hogy mégis az Alakor munkacímű pályázatot részesíti előnyben, Ertsey Attila, Herczeg Ágnes, Stocker György, Podoski György és Borsiné Arató Éva tervét. Ez így nézett ki még terv formájában:

samandob02.jpg

Hónapok teltek el azzal, hogy ezen a terven viccelődött és bosszankodott Magyarhon értelmiségének apraja-nagyja, majd elkövetkezett 2015. április 9. napja amikor is robbant az "alakorpa", mivel annak tervezői nyilvánosan elhatárolódtak a mű kivitelezésétől, gyakorlatilag a nevük és a "milánói sámánborda" együttes említését is letiltották. 

Nem is csoda, mivel a tegnap (2015. május 1.) megnyílt látványosság így néz ki a valóságban:

samandob1.jpg

Ha a kép aláírása valami olyasmi lenne, hogy a Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyár 1987-es bezárása emlékére emelt, annak történetét bemutató múzeum nyílt Budapest VIII. kerületében, akkor hümmögve kicsit, de viszonylag gyorsan napirendre térnék a hír fölött. De nem ez a helyzet. A fenti cím a szlogenje lehetne a nemrég megnyílt milánói világkiállítás magyar pavilonjának. Pontosan ezt érzi az ember, ha végigkövette a pályázattól a megvalósulásig ennek a kis magyar agyrémnek a történetét. Ez lett, ez valósult meg a nyertes pályamű elé tolakodó vicces, a Flintstones-családba illő tervből. 

Véleményem szerint köszönjük meg Szőcs Gézának és az átadáson magát exponáló Hoppál Péternek ezt a potom 4 és fél milliárd adóforintunkba került ajándékot. Művük Magyarország jelenlegi kulturális szintjének a tökéletes keresztmetszetét nyújtja. Ízléstelen, alkalmatlan és ronda. Ez a két vörösrézzel borított, földbe állított WC-ülőke által közrefogott akármi reprezentálja 2015-ben Magyarországot a Világ előtt. Köszönjük szépen! Valódi hungaricum, mely nemcsak a honi szívcsakra szimbolikus kihelyezése, de az új magyar budizmus első és egyből legnagyszerűbb műve is lőn. A mű enyhén WC-kefére hajazó logója pedig már csak ráadás, avagy magyar hab a magyar torta mellett.

logos-hu-final.jpg

 A mű üzenete a Világ és Európa felé egészen pontosan így szól: "Szarunk rátok!"

A következő hirdetés pedig az új Magyar Nemzeti Hullámvasút terve, melyben mindenki éppen annak képzelheti magát, amihez a legnagyobb kedve van.

tumblr_nk6q9ht9fc1skn1oxo1_500.gif

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rumnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr27420832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OftF 2015.05.04. 09:11:03

Nem értem, hogy a tervezők miért tiltották le a nevük említését. Néhol ugyan eltért a kivitelező az eredeti tervektől, de az eredmény nem lett rosszabb.

MancaBogyó 2015.05.04. 09:25:04

Valóban, nem lett rosszabb. Ugyanolyan szar.
süti beállítások módosítása