HTML

Blogomat azért hoztam létre, hogy tájékoztassak minden érdeklődőt a budapesti festményaukciók kínálatában felbukkanó, számomra különösen érdekes műtárgyakról. Teszem ezt azért, mert úgy gondolom, hogy mind a gyűjtőknek, mind pedig a művészettörténészeknek, valamint minden érdeklődőnek szolgálhatok alkalmanként érdekes vagy megfontolandó információval.

művészettörténeti, műkereskedelmi jellegű információk közlése az érdeklődők számára

Bejegyzések

Friss topikok

  • kovacs bela: Kedves Attila, reg nem volt uj bejegyzes, talan annak köszönhetöen, hogy az utobbi idöben aktiv m... (2022.12.14. 19:06) K-52 (aukciók, emberek, tehenek)
  • Sultánnagy: Kedves Rum Attila! Olvastam az ön ellen felhozott idézőjelben kifogásokat miszerint nincsen művész... (2019.12.27. 19:12) Diploma nélkül
  • annol: Üdvözlöm! Talán Tóth Gyula (Szatmárnémeti, 1891 - Szatmárnémeti, 1970) festette? A holnapi Báv au... (2019.05.13. 10:06) Amikor Albert Gleizes elcsúszott egy szappanon
  • RumNapló: @futyi: ez bizony érdekes, köszönöm a hozzászólást (2018.09.25. 00:13) A Fehér szoba vérmentes titkai
  • Rajna Balint: a 101-es tétel pedig Bognár Árpád Képcsarnokos meghívója 1965-ből a Dürer-terembe. Így jobban érth... (2018.05.12. 11:33) Elfogtam egy hirdetést

Címkék

Pintér Aukciósház 2013 karácsonyi online felhozatal

2013.12.20. 19:34 RumNapló

Pintér 2013 karácsonyi online felhozatal

http://pinteraukcioshaz.hu/karacsonyi-online-aukcio

 Hű, nagy levegő, aztán merülés, mint Luc Besson Nagy kékségében:

 1. A. Tóth Sándor: Kiscserkész (A tűz őrzője)

Bajom van a címadásokkal, állandóan. Vagy nem találják telibe a képet és mellette robbannak fel, vagy hatástalanul füstölögnek. Itt a "kiscserkész" olyan kisvérmagyaros-szentkoronás, "A tűz őrzője" meg olyan ezoterikus-szittyás-turulos-sámános. Lenne egy javaslatom: "Tüzet élesztő fiú" - ez olyan érthető, familiáris, mivel mindenkivel megesett, úgy hogy vagy csinálta, vagy látta. Egyébként ez egy nagyon jó, és merészen komponált kép. A Tóth ugyan kicsit modoros és túlontúl artdeco volt, de vannak jó képei, ez éppen azok közé tartozik.

 10. Ámos Imre: Templombelső

Nos, Ámos zsidó volt. Ezt ugye tudjuk. Azt csinálta, azt képviselte a festészetben, amit Radnóti Miklós a költészetben. Éspedig a legmagasabb szinten. A mocskos nácik elhurcolták munkaszolgálatra. Ezt írta felesége Anna Margit: "1944 májusában a Dohány utca 57-ben laktunk, a ház sárga csillagos volt. Mindkettőnk hátizsákja készen állt, ha menni kell, ha a SAS behívó megjön. Ámos május utolsó napjaiban kapta meg behívóját. Utolsó kérése volt, hogy ne nézzek utána. Többé soha nem tért vissza." A világ festészetének egyik legszebb önarcképe az 1939-ben festett Önarckép angyallal (a szentendrei Ámos-Anna Margit Múzeum tulajdona) Ha valaki csodát akar látni, nézze meg. Katolikus templombelsőt, azt viszont nem festett. Soha.

 38. Bernáth Aurél: Balatonfüred

Mint már írtam, elfogult vagyok Bernáthtal. Olyan nekem, mintha családtagom lenne, szóval, szeretem és mindent megbocsátok neki. Ez meg egy nagyon korai műve, zsengéje, kezdeménye, valamilye. De nagyon bájos, bár Bernáth ekkor még nem nagyon tudott festeni. Mentora Rippl-Rónai József helyett az öccse Rippl-Rónai Ödön, a vasutas volt, aki azt tanácsolta neki, hogyha eredeti akar lenni, akkor rajzoljon dupla vonallal. Szerencsére Bernáth ezt nem fogadta meg. Ez a balatonfüredi mólót ábrázoló képe annyira őszinte, bájos és esetlen, hogy muszáj volt beválogatnom a monográfiába, amit a művészről írtam volt.

 116. Ferentzy Márta: Kozák férfi portréja

Erről a Ferentzyről nem sokan hallottak. Pedig ott volt a modern művészet nagy évtizedében (1904-1914) Párizsban, kiállított a Visszautasítottak híres-hírhedt szalonjában. Az az egy-két kép ami fellelhető tőle, mind kiváló darab. Ennek a férfiportrénak ott lett volna a helye a Nyolcak legutóbbi pécsi, majd budapesti kiállításán.

 134. Gömöri Karol: Piros masni

A piros masni rendben van. A festő viszont nagyon nem. Volt olyan művész, akinek a becsületes neve az volt, hogy Gömöri-Raidl Ida. Ezt a piros masnis kislányt bizony ő festette, nem pedig a sosem volt Karol.

 147. Halvax Gyula: Vízparti város

Amikor megláttam ezt a képet, rácsodálkoztam, hogy milyen jól és egyben milyen vaszarysan van megfestve. Nagyvonalú, mind színben, mind formában helyén való. Jó kép egy kismestertől. Én megbecsülöm őket. Megtettek/megtesznek mindent, ami tőlük telik és ez nem kevés.

 156. Hernádi Handmann Adolf: Nimfa tánca

Megint egy kicsi mester, aki egy meglepően színes és érdekes képpel rukkolt elő. A nimfa ugyan csak nimfácska, mivel egészen aprócska, gyereklányszerű képződmény táncol  sihederördögök szórakoztatására. Azért szívesen elbeszélgetnék a festővel, hogy pontosan mit is gondolt, amikor ezt és így a vászonra tette. De ez semmit sem von le abból az érdeklődésből, amit a kép kivált belőlem.

 214. Iványi Grünwald Béla: Festő és múzsája

Ha valaha nekidurálná magát a már alig létező, végóráit élő Magyar Nemzeti Galéria, vagy valaki más és rendezne egy Iványi gyűjteményes életműtárlatot, akkor ez a kép ott mindenképpen fő helyen kellene, hogy szerepeljen. Kiválóan megfestett önvallomás, szakszóval ars poetica a javából.

 252. Körmendi-Frim Ervin: Buda gőzhajóval

Körmendi-Frim Ervin a festő és Körmendi-Frim Jenő a szobrász azok hosszú sorát gazdagítják, akik ott voltak a hazai modern művészet születésénél, letették a névjegyüket, festettek és mintáztak néhány kiváló darabot, majd eltűntek. A művészettörténészek felelőssége, hogy ezeket a kismestereket, akik nem egy és nem kettő, de sok kiváló művel gazdagították művészetünket, kiemeljék a feledés homályából és megmutassák, hogy nem csak Czóbelek és Berények, meg Czigányok és  Kernstokok voltak ott a tiszta forrásnál. De mi az hogy "Buda gőzhajóval"? Ez azért, valljuk be, nem stimmel, sőt sántít. Már megint ezek a fránya képcímek.

 285. Mihalovits Miklós: Akt a fürdőháznál

Ismét a kor nőideálja. Csak bele ne pottyanjon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rumnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr975702639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása