HTML

Blogomat azért hoztam létre, hogy tájékoztassak minden érdeklődőt a budapesti festményaukciók kínálatában felbukkanó, számomra különösen érdekes műtárgyakról. Teszem ezt azért, mert úgy gondolom, hogy mind a gyűjtőknek, mind pedig a művészettörténészeknek, valamint minden érdeklődőnek szolgálhatok alkalmanként érdekes vagy megfontolandó információval.

művészettörténeti, műkereskedelmi jellegű információk közlése az érdeklődők számára

Bejegyzések

Friss topikok

Címkék

A NYÁR és PINTÉRÉK újratöltve

2014.09.22. 22:57 RumNapló

Nem tudom, ki hogy van vele, de én valahogy nem szeretek olyan medence partján üldögélni, melyből már leeresztették a vizet és az egykor loccsanva fodrozó hullámok hűlt helyén, csak száraz faleveleket kerget a szél. Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy Pintérék a balatonfüredi Vaszary Villában rendezett nyári aukciójuk visszamaradt anyagát, "Balaton, Nyár, Szerelem - Újratöltve" címen ismét megfuttatják. Az online aukció valamikor szeptember végén zárul. A Balaton-témát körülbelül 60 darab nem túl erős tájábrázolás képviseli, melyek között akadnak majdnem jobb darabok is. A Napsütés-témát szinte bármire rá lehet fogni, ami nem konkrétan éjszakai vagy teljesen absztrakt jelenet. Talán ezt képviseli az anyagban Edvi Illés Aladár Ökre, melynek hátát valóban szépen súrolja a verőfény.

pintér ökör.jpg

A Szerelem-téma már kicsit rázósabb, mert ennek képzőművészeti megnyilatkozásai a közerkölcs okán némiképp behatároltak. Ebbe a műcsoportba Pintéréknél néhány szigorúan női aktábrázolás (Agricola, Istókovits, Bor Pál), tükör előtt szépelgő nőalak (Basch) vagy enteriőrben évődő polgári párocska tartozik (Gaál Ferenc):

pintér gaál ferenc udvarlás.jpg

Esetleg ebbe a kategóriába sorolható még Biai-Föglein életből ellesett pillanata is, melynek "Az igazán megmarkolt fenék" címet adnám:

biai föglein.jpg

Kis fantáziával ide vehetjük még Mersits Piroska alternatív szerelmi jelenetét, melyen két, egymáshoz gyanúsan közel álló fa jelenik meg.

mersits fák.jpg

A kora őszi időponthoz stílusosan kapcsolódik és tulajdonképpen az egész aukció jel-képe is lehetne Szebeni András kitűnő, "Baucisra várva" című fotográfiája:

pintér szebeni.jpg

Befejezésül pedig Kádár Katalin "Mindenki a vízbe ment" című művével zárom ezt a szösszenetet, hozzátéve, hogy sajnos meg is fagytak szegények, mindahányan voltak.

pintér kádár katalin.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rumnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr946722605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.