HTML

Blogomat azért hoztam létre, hogy tájékoztassak minden érdeklődőt a budapesti festményaukciók kínálatában felbukkanó, számomra különösen érdekes műtárgyakról. Teszem ezt azért, mert úgy gondolom, hogy mind a gyűjtőknek, mind pedig a művészettörténészeknek, valamint minden érdeklődőnek szolgálhatok alkalmanként érdekes vagy megfontolandó információval.

művészettörténeti, műkereskedelmi jellegű információk közlése az érdeklődők számára

Bejegyzések

Friss topikok

Címkék

Érdekes egyezések, különös hasonlóságok 20. rész

2015.01.29. 23:03 RumNapló

Fordított furcsaságok címszó alatt lehetne tárgyalni azokat a képeket, melyekről valamikor sok minden tudott volt, majd ez a tudás hirtelen eltűnik a süllyesztőben és a mű egyszer csak ott áll pőrén és hirtelen ismét ismeretlenül. 

Pontosan ez történt Greff Lajos egyik művével is, melynek pikantériáját tovább fokozza, hogy maga a művész is a legkevésbé ismert magyar alkotók közé tartozik.

grefflajos_polgar6.JPGGreff Lajos (Bp. 1888- ): Férfi aktok, karton, vegyes technika, 29 x 40 cm, jelzés lent jobbra: WK (művésznevén) - kikiáltási ár: 30 000.-  Közölve: Polgár Galéria és Aukciósház 6. Tavaszi művészeti aukció, 1997. május (kat. 173.)

Azután eltelt röpke 11 év és ugyanott, ugyanaz a kép már ismeretlen művész meghatározással bukkant fel újra:

greffl_ism_kk_polgar78.JPGXX. század eleji magyar festő: Vadászó férfiak, papír, akvarell, 29 x 40 cm, jelzés lent jobbra: KK, hátoldalán MNG bírálati szám: 1717/975, kikiáltási ár: 110.000.- Közölve: Polgár Galéria és Aukciósház 78. Varia aukció 2008. okt. 16. (kiáll. 2008. okt. 2-15.)

Vajon mi történhetett itt? 1997-ben, amikor a mű előkerült, még volt egy név, (igaz, teljesen ismeretlen művészé), akihez lehetett kötni. Valószínűleg a grafika egykori tulajdonosának voltak információi az alkotó kilétéről. Hogy mi lehetett Greff Lajos művészneve, amelynek az 1997-es katalógus szerint WK volt a monogramja, az ott sem derült ki, de fellelni sem tudom sehol. Senkit se tévesszen meg a két reprodukció különbözősége, a két katalógusban ennyire eltérőek voltak ugyan annak a műnek a színei. 1997 után egy évtizeddel, az addig WK monogram, immár a Kernstok Károly szerzőségével kecsegtető KK monogrammá olvasódott át. Teljesen érthetetlen számomra, hogyan felejtkezhettek el a Polgár Galériában arról, hogy a mű egyszer, más néven már szerepelt náluk?

Megpróbáltam kicsit utána nézni Greff Lajosnak, de itt is, mint az előző alkalommal Király János esetében, csak kókadtan bóklásztam az információhiány légüres terében. A csekély találat eredményeként a Nagyházi Galéria egyik árverésén találtam a művésztől egy jópofa szobrot:

grefflajos_bekakiraly.jpgGöröntsér (Greff) Lajos (Budapest, 1888 - Bp. 1976): Béka király, szobor, 24 cm, jelzés lent jobbra: Greff L.

Valamint a Biksady Galériánál találtam, szinte hihetetlen, de ugyanattól a művésztől egy nagyobb lélegzetű, ám meglehetősen bizarr alkotást: 

greffbiksady2.jpgGreff Lajos: Az élet forrása, 1935, karton, gouache, 71 x 50 cm, jelzés és datálás lent jobbra: Greff L. 1935, kikiáltási ár: 1.400.000.-  Közölve: Biksady (2.) Művészeti árverés 2011. május (kat. 87.)

S míg a szobor kifejezetten szórakoztató, kedves és remek darabnak tűnik, addig ez utóbbi kép Batthyány Gyula legextrémebb, lázálomban botorkáló, lárvaszerű figuráit is felülmúlja ízléstelenségben. Egyszerűen nem akarom tudni, hogy ezen a képen mi történik. Minap azt álmodtam, hogy ez a kép függ az ágyammal szemközti falon. Riadtan ébredtem és rendkívül megörültem a lehangolóan szürke, ónosan szitáló téli napnak. Ezt megúsztam, gondoltam vidáman, de visszaaludni már nem mertem. Greff Lajos mindenesetre érdekes fickó lehetett. Talán egyszer többet is megtudhatunk róla és extravagáns munkásságáról.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rumnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr147116525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.