HTML

Blogomat azért hoztam létre, hogy tájékoztassak minden érdeklődőt a budapesti festményaukciók kínálatában felbukkanó, számomra különösen érdekes műtárgyakról. Teszem ezt azért, mert úgy gondolom, hogy mind a gyűjtőknek, mind pedig a művészettörténészeknek, valamint minden érdeklődőnek szolgálhatok alkalmanként érdekes vagy megfontolandó információval.

művészettörténeti, műkereskedelmi jellegű információk közlése az érdeklődők számára

Bejegyzések

Friss topikok

Címkék

BernáthBlog 0. rész

2015.02.02. 22:23 RumNapló

bernath_fotomuzeum_kecskemet_2.jpg                                    Bernáth Aurél a műtermében, 1972

Átmenetileg megszakítom az adást, mert tegnap hirtelen elárasztott a jóhír és rendesen magával sodort! Szóval, kezdhetem előkészíteni Bernáth Aurélról szóló nagymonográfiámat, mely végre valahára, jövő év januárjában megjelenhet, egy nagyszabású Bernáth-kiállítás társaságában. A budapesti Virág Judit Galéria adja ki a kötetet és náluk lesz a tárlat is. Bernáthtal kapcsolatban természetesen nem a nulláról indulok, már vagy 10 éve foglalkozom az életével és művészetével. Írtam már róla kismonográfiát, mely a Kossuth Kiadónál jelent meg A Magyar Festészet Mesterei első sorozatának 22. köteteként, még 2009-ben. Szerkesztettem egy kötetet, mely Bernáth Aurél és barátja, valamint gyűjtője Fruchter Lajos rendkívül érdekes levelezését dolgozta fel és adta közre 2007-ben. Írtam körülbelül 35 rövidebb-hosszabb tanulmányt Bernáth egyes műveiről vagy műcsoportjairól. A Magyar Tudományos Akadémia Levéltárában található, gigantikus mennyiségű, Bernáthra vonatkozó levelezés jelentős részét már sikerült feldolgoznom. Szóval benne vagyok nyakig! Azonnal felmerült bennem, hogy tudom-e az eddigi intenzitással vinni a blogomat, lesz-e elegendő időm és energiám, hogy töretlenül folytathassam a megkezdetteket. Majd eszembe jutott, hogy ezzel a helyzettel is lehet valamit kezdeni, és azt találtam ki, hogy átmenetileg egyfajta „Hogyan születik a művészmonográfia?” -típusú naplóvá alakítom a blogom felületét. Tehát rendszeresen dokumentálni fogom, hogy hol tartok, mit végeztem, milyen érdekességeket találtam a kutatás és írás során. Olyan anyagokat, képeket, dokumentumokat fogok feltölteni, melyek helyhiány miatt nem kerülhetnek be a kötetbe, de ahhoz mégis elég érdekesek, hogy megosszam s így közkinccsé tegyem őket. Ha minden igaz, akkor ez lesz a legjobban dokumentált monográfia a magyar művészettörténet-írás folyamán. Kíváncsi vagyok mi sül ki belőle!

marili_szobrok_012.jpg

Bernáth Aurél: Plakett Marili 2. születésnapjára, 1937, bronz, átmérő: 10,2 cm, jelzés a hátoldalon: BA, magántulajdon - Közölve: Rum Attila: Bernáth Aurél, Budapest, Kossuth Kiadó - MNG, 2009, 48. kép. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rumnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr277134895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.