HTML

Blogomat azért hoztam létre, hogy tájékoztassak minden érdeklődőt a budapesti festményaukciók kínálatában felbukkanó, számomra különösen érdekes műtárgyakról. Teszem ezt azért, mert úgy gondolom, hogy mind a gyűjtőknek, mind pedig a művészettörténészeknek, valamint minden érdeklődőnek szolgálhatok alkalmanként érdekes vagy megfontolandó információval.

művészettörténeti, műkereskedelmi jellegű információk közlése az érdeklődők számára

Bejegyzések

Friss topikok

Címkék

Fáj az art, avagy tikkel a kritikus

2016.12.28. 14:37 RumNapló

Fáj az art, avagy tikkel a kritikus

100_9050.JPG

Mahatma Gandhi olykor fingott és néha még böfögött is. Ennyit a tevékenységéről. Körülbelül így lehetne átfordítani Fáy Miklósnak, a hazai kultúrkritika közepesnél kicsit rövidebb hatótávolságú föld-levegő-föld rakétájának, puzséri babérokra törő szösszenetét, mely 2016 legutolsó Artmagazinjában jelent meg. A hamarosan eljövendő szép új világban, Fáynak mindenképpen kijár majd egy államtitkári állás a Magyar Nemzeti Kultúrkatasztrófavédelmi Minisztériumban. A permanensen "fékezhetetlen agyvelejű" szerző most éppen a Budapesti Történeti Múzeum aktuális, Gyermek/kor/kép. Gyermek a magyar képzőművészetben című kiállítását övező sötét üzelmekről rántotta le a leplet. Fáynak kíméletlen oknyomozói igyekezettel sikerült a képeket kísérő szövegekben találnia néhány betűhibát és elírást és ezt mint a kiállítás teljes keresztmetszetét mutatni fel véres bűnjelként. Teljesen igaza van. Ez tényleg megbocsáthatatlan! Ha nem lennék tevékeny részese a kiállítás előkészítésének, létrejöttének és rendezésének, akkor jómagam is a elkövetők példás és kíméletet nem ismerő megbüntetését követelném. Aki valaha is részt vett már bármely kiállítással kapcsolatos munkában, az tudja, hogy ilyen szarvashiba, ilyen durva támadás a kultúra ellen ténylegesen megbocsáthatatlan.

portrait_gandhi.jpg

Azért én mindennek dacára még reménykedem, hogy a pár rontott feliraton túl, valami szépet és klasszat is sikerült becsempésznünk a BTM termeibe. A tisztelt Látogatóközönség pedig semmiképp se keseredjen el, mert ami Fáy mesternek nem jött össze, nevezetesen, hogy találjon valami gondolatébresztőt is a tárlaton, az ettől függetlenül Önöknek még simán sikerülhet. Hasonló témájú és volumenű tárlat legutoljára 1940-ben volt Magyarországon, Gyermek a művészetben címmel, melyet a budapesti Műcsarnokban rendeztek meg.

100_9049.JPG

Gyermek/kor/kép. Gyermek a magyar képzőművészetben, Budapesti Történeti Múzeum, Vármúzeum, 2016. október 12. - 2017. február 19. A kiállítás kurátorai: Molnárné Aczél Eszter, Révész Emese, Tészabó Júlia és Rum Attila.

http://www.btm.hu/?q=gyerek_kor_kep

http://nullahategy.hu/gyerekkorkep-kiallitas-a-budapesti-torteneti-muzeumban/

https://www.facebook.com/GyerekKorK%C3%A9p-Gyermek-a-magyar-k%C3%A9pz%C5%91m%C5%B1v%C3%A9szetben-657535444395083/?fref=ts

Rum Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rumnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612078053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.